Vybuduj si svou vlastní ZOO aneb Finanční gramotnost ve 3. A

Od začátku 2. pololetí žáky provázel výukou projekt zaměřen na finanční gramotnost. Cílem toho projektu je přiblížit dětem, jak s financemi pracovat a naučit je vážit si hodnoty peněz. Tento projekt s žáky podnikám už šestým rokem. Letos měli třeťáci za cíl vybudovat svou vlastní zoologickou zahradu. Za našetřené peníze si kupovali zvířata. Kdo měl všechna zvířata zakoupená, šetřil si kapitál na „založení“ své ZOO. Celý projekt je pod záštitou inovativní výuky programu OP JAK Šablony I .

            Projekt končil dne 30. 5. a my už nyní známe vítěze. S ohledem k tématu tohoto projektu, kde jinde bychom jej mohli vyhodnotit a uzavřít než právě v zoologické zahradě.

            Dne 24. 6. se třeťáci vydali do zoologické zahrady Zlín Lešná. Zde je čekaly různé úkoly na procvičení dovedností z prvouky. Především ale mohli uplatit vše z projektu financí. Každý z žáků si do zoo dovezl určitý obnos peněz – kapesné – a jejich úkolem bylo s ním pracovat, co nejlépe. Museli si svůj obnos hlídat, mít za něj zodpovědnost, ale také s ním správně pracovat. Například si dopočítat, kolik jim musí paní prodavačka vrátit a zda vůbec si mohou dovolit daný objekt pořídit.

            V samotném závěru našeho výletu došlo k vyhlášení výsledků jejich čtyř měsíčního snažení. Všechna zvířata nasbíralo celkem 8 žáků. Největší kapitál však z těchto dětí měl Adam Solanský ze třídy 3. A, a proto se stal vítězem tohoto projektu.

            I když může vyhrát vždy jen jeden, ráda bych ocenila zapojení se a snahu všech žáků 3. A. Ve srovnání s předchozími roky si tyto děti vedly opravdu skvěle. Ze všech tříd, které si tímto projektem mohly projít, se žáci 3. A nejvíce aktivně zapojovaly do možnosti si své vlastní finance obstarat samy a to formou brigád. Jako brigáda slouží různé procvičování učiva, ale také logické úkoly – například ze starších verzí matematického klokanu.

            Projekt finanční gramotnosti má u žáků velkou oblibu, a tak se už všichni těšíme, jaké téma bude mít projekt příští rok.

Alžběta Pelcová