Z českého učitele kyperským studentem 

Logo: Spolufinancováno Evropskou unií

Po skončení školního roku jsem využil možnosti vzdělávacího programu Erasmus+, do kterého je naše škola zapojena, a začátkem července jsem vycestovat na dvoutýdenní jazykový kurz angličtiny na ostrov Kypr. 

Navštěvoval jsem školu Bayswater school v centru Limassolu, města na jižním pobřeží ostrova. 

Výuka probíhala denně v několika blocích. Dopolední část byla zaměřena na gramatiku, odpoledne následovala konverzace. Témata konverzace na moje studium byly emoce a budoucnost. Ve třídě jsem měl jedenáct spolužáků, a to převážně z Polska, Ukrajiny, Ruska nebo i Česka a Itálie. Součástí výuky byla také individuální příprava v podobě denních domácích úkolů a test na konci každého týdne. 

Pobyt na jazykovém kurzu ale není jen o škole. Tím největším přínosem je možnost komunikace se spolužáky z jiných zemí, často také pedagogy, a šance poznat kolorit ostrova a život běžných Kypřanů. K dopravě do školy jsem využíval místní městské autobusy, které jezdily spolehlivě a na čas. 

V rámci sociálních programů jsme se spolužáky a školními průvodci prozkoumali historické jádro Limassolu, navštívili Muzeum výroby léků, mlýn na karob – tamní všudypřítomnou rostlinu užívanou v gastronomii nebo hrad sloužící dříve k ochraně města. Nejzajímavějším výletem byl jistě výjezd lodí do Modré laguny. Nevynechal jsem ani tamní ZOOpark, který představoval hlavně Středomořskou faunu. 

Co ale veškerou komunikaci na Kypru usnadňovalo, byla všudy přítomná angličtina. Prakticky s nikým nebyl problém cokoli vyřešit. Obchody, restaurace, autobusy, holičství, kino, prakticky veškerá obsluha služeb neměla s angličtinou problém. 

A právě tato skutečnost mě vždy motivuje v dalším studiu. Znalost jazyka je důležitá a pro běžnou komunikaci na řadě míst světa naprosto běžnou součástí života. 

Mgr. Lukáš Navrátil