Z ÚAN Florenc do Florencie

Proč nespojit příjemné s užitečným a neabsolvovat metodický kurz v kolébce renesance a hlavním městě umění Evropy – Florencii? Díky zapojení naší školy do projektu Erasmus+ jsem tuto možnost měla.
Vybrala jsem si kurz We Are All Special o inkluzivních strategiích ve třídě i mimo ni pod záštitou Europass Teacher Academy.
Mými spolužáky se na týden stali dva Portugalci, jeden Španěl a šest Francouzek z ostrova Reunion, nejvzdálenějšího regionu EU. Výuka probíhala od pondělí do pátku v samotném srdci historického jádra Florencie, odkud byl jen kousek k dominantám města, které jsem navštěvovala ve volném čase. Probírali jsme psychologii dítěte, co ovlivňuje úspěšnou inkluzi, zkoušeli si různé metody, jak zapojovat děti se speciálnímí vzdělávacími potřebami do výuky a živě diskutovali.

Brzy jsem překonala počáteční nesmělost komunikovat v angličtině a kurz mě velmi motivoval do další práce a studia. Těším se, až si budu moci vyzkoušet nabyté znalosti v praxi.
Každý student měl také prezentaci o své škole.
Naši žáci by jistě ocenili výuku v deštném pralese jeden den v týdnu, jak to mají kolegyně z Reunionu.
Do rozvrhu připravila škola na zakončení kulturní aktivitu – exkursi po toskánském venkově spojenou s ochutnávkou autentických vín.
Pobyt ve Florencii byl jedinečná vzdělávací, kulturní i sociální zkušenost, která mě velmi obohatila.


Klára Mikulášková