Firmy ve Valmezu se otevřely školám

Nahlédnout pod pokličku největším firmám ve městě a dozvědět se, kterou školu studovat, abyste mohli pracovat právě tam? Tak tyto otázky zodpovídal v pátek 11. 10. Technický jarmark organizovaný Hospodářskou komorou Zlínského kraje.

Žáci osmého ročníku nahlédli do firem CS Cabot, spol s.r.o., Robe lighting, Block a.s. a Deza a.s. Průvodci jim představili nejen venkovní areály, ale pokud to bezpečností podmínky dovolily, tak i laboratoře a samotné provozy. Často se snažili o poutavou prezentaci v podobě chemických pokusů s barvivy, sazemi nebo dech beroucí světelnou show.

Exkurze v podnicích doprovázely i prezentace vybraných středních škol z regionu, které představily obory uplatnitelné právě v těchto firmách. Jednalo se o chemické obory Integrované střední školy Valašské Meziříčí, dále SŠ informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm a Střední průmyslovou školu stavební Valašské Meziříčí.

Akce byla jasnou ukázkou studia a následně praktického využití nabytých kompetencí v pracovním procesu. Věříme tak, že některým žákům ukázala smysluplnost studia a třeba jim i pomohla v jejich budoucím rozhodování.

Mgr. Lukáš Navrátil